Gillan segrar Shorthandklassen i Tjörn Runt 2011

2011 blev en milstolpe i Gillans historia, detta var året då hon började tävla igen.
Vinterns projekt med renoverad mast och diverse förbättringar i rigg och infästningar blev lyckat liksom arbetet med att få botten slät.

Sämre gick det med att få de nya mantågs stöttorna på plats i tid inför Bohusracet som hägrat hela vintern.

Seger i TjörnRunt 2011
I vilket fall så startade hon i TjörnRunt med mig och Patrik ombord, i shorthandedklassen. SRS 1.04 fick hon utan spinnaker.

Efter att rett ut virrvarret och hittat startlinjen bland alla båtar som drällde i startområdet gjorde vi en lite sen (20sek) start. Men vi gled ganska snart ikapp de andra båtarna med SRS < 1.12 i det rådande 4-6ms och bidevind.

Efter bron in i de nyckfyllda vindarna nyttjade vi vår tyngd och hängde på betydligt snabbare båtar (SRS >1.15). hela vägen under land ut till Åstol, det var en fröjd att segla henne då vi hade gott häng på de flesta.

Vi borde dock ha revat innan Åstol då vinden nådde 13-14ms emellanåt, mycket slit och säkert vägval drog ner på tempot.

Dock öppnade det sig snart och vi kunde slacka lite i skoten, vi toppade 11knop och noterade att vi låg jämsides med Expresser, ingen av dem passerade oss på vägen in i Kyrkesund där vi återigen gled igenom på vår tyngd, gissar att vi gled förbi 10-15 båtar när vi sträckte igenom hela rännan.

Under länsen in i Stigfjorden låg vi jäms med de snabbaste H-båtarna (som förde spinnaker) och kändes hur kul som helst, kryddan på moset blev att vi segrade i klassen.

Gillan segrar i Tjörn Runt 2011, här vid ingången till Kyrkesund.